Dulu ada aku citer yang jumpa buku resipi masakan barat di sini. Jadi teringin nak cuba buat lasagna. Lasagna ada beberapa lapisan. Lapisan pertama 'penne' atau lasagna yang telah direbus lembut. Kedua ada meat sauce @ bolognese sauce. Dan ketiga ada bechamel sauce.Kemudian taburan mozarella dan parmesan cheese.
1. Rebus penne (masa kursus dulu aku guna penne) atau lasagna dengan air sampai lembut. Dah lembut, toskan air dan ketepikan
2. Sediakan bahan untuk Meat sauce
3. Sediakan bahan untuk Bechamel sauce
Guna api kecil. panaskan sauce pan dan masukkan butter. Setelah cair masukkan tepung gandum. kacau sehingga sebati.
1. Rebus penne (masa kursus dulu aku guna penne) atau lasagna dengan air sampai lembut. Dah lembut, toskan air dan ketepikan
Lasagna. Tak kisah jenama pape, janji halal.
2. Sediakan bahan untuk Meat sauce
Antara ramuan untuk buat meat sauce.
- Butter / minyak zaitun 2 sudu besar
- daging cincang (200 gram, yang ni aku beli di Mydin sebab fresh. Kalu boleh sebab nak sedap lagi jangan daging jenis beku)
- 1 biji Bawang holland cincang
- 3 biji Bawang putih cincang
- 1 batang Celery cincang
- 1 biji tomato cincang
- Puri tomato ( yang ni aku guna 1 tin brand Prego)
- 1 sudu tepung gandum
- 1 sudu kecil blackpeper corn
- Secubit mixed herbs/oregano
- gula secukup rasa
- garam secukup rasa
Tumis bawang holland dan putih. Dan daging cincang sekali.
Panaskan pan dengan minyak. Tumis bawang holland dan putih sampai naik bau. Masukkan daging cincang dan masak hingga bertukar keperangan. Masukkan puri tomato. kemudian setelah mengelegak masukkan tomota cincang, mixed herbs, black pepper, tepung, gula dan garam.Meat sauce dah siap!!
3. Sediakan bahan untuk Bechamel sauce
- 2 sudu besar butter
- 2 sudu tepung gandum
- 1 cawan susu segar
- 1 sudu besar cheese/ 2 keping cheesdale
- bay leaf (kalau ada)
- bunga cengkih 1@2 lawang
- air suam (untuk adjust pekat)
Guna api kecil. panaskan sauce pan dan masukkan butter. Setelah cair masukkan tepung gandum. kacau sehingga sebati.
Masukkan susu segar, kacau rata. Jika mahu pekat lagi boleh campurkan whipping cream. Atau gunakan air panas atau suam jika mahu cairkan lagi.
Masukkan potongan cheese. Cheese dah cukup buat sos masin, jadi tak perlu garam.
Didihkan sehingga pekat.
Persediaan untuk buat lasagna lapisan demi lapisan. Sediakan acuan untuk dibakar. Sapu majerin atau butter pada surface acuan.
Lapisan pertama: Susun lasagna, menutupi permukan acuan.
Lapisan kedua: tuang sedikit meat sauce hingga menutupi ruang.
Lapisan ketiga: Tuang bechamel sauce.
Taburkan mozarella dan parmesen cheese.
* Ulang balik sekurang2 nya dua atau tiga lapisan. Bergantung pada keluasan acuan anda pakai.
Dah siap, bakar 200 degree celcius dalam masa 40-30 minit bergantung besar acuan lasagna anda.
Sudah siap dibakar.
Biar sejukkan dulu sebelum makan. Sabar dulu okay. Nanti melecur mulut lols.
Biar sejukkan dulu sebelum makan. Sabar dulu okay. Nanti melecur mulut lols.
Yummy!! Sila baca doa makan sebelum makan.
Selamat mencuba!!
Selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment